15 jul 2024

ODIK hervat de zaalcompetitie tegen Fiks

Kleinere poules, een nieuwe promotie- en degradatieregeling; de korfbalcompetitie in de Hoofdklasse ging de afgelopen weken fors op de schop. Wat staat ODIK de komende weken te wachten?

Allereerst zaterdag een duel tegen Fiks (Oegstgeest). Samen met TOP (Arnemuiden) en AW/DTV (Amsterdam) vormen zij de tegenstanders in de Hoofdklasse Ab, zoals de nieuwe poule van ODIK heet. 

De ploegen treffen elkaar zowel uit als thuis. Zes wedstrijden dus, waarna de balans wordt opgemaakt. De nummers 1 en 2 spelen beslissingswedstrijden tegen de beste twee ploegen van de minipoule met Avanti/PostMakelaardij, DSC, Pernix en DeetosSnel. In deze wedstrijden staat een lange weg naar promotie richting de KorfbalLeauge op het spel. De nummers 3 en 4 treffen de onderste ploegen uit dezelfde poule. Dat is het begin van een route naar de nieuwe Tussenklasse, die volgend jaar wordt geïntroduceerd. Dit is een poule met 10 teams tussen de Korfbal League en de Hoofdklasse. 

Zover is het echter nog lang niet. Eerst die mini-competitie maar eens afwerken, waarbij ODIK begint tegen een ploeg die het in november ook al trof. Toen kwam Fiks naar Barneveld. De rood-witten hadden het in dat duel vooral lastig met de razendsnelle en uiterst trefzekere dames uit Oegstgeest. Eindstand toen: 24-30 en daar was weinig op af te dingen. 

Normaliter is ODIK ook zaterdag weer de underdog. Fiks zal er op gebrand zijn om zich te mengen in de strijd om de bovenste twee plaatsen. ODIK tankte in de afgelopen weken echter vertrouwen, onder meer met een prima oefenwedstrijd tegen SKF. De Veenendaalse korfballers – op het veld ook actief in de Hoofdklasse – werden met 22-18 verslagen. En dat nog zonder Melle Smit en Melissa Bakkenes. 

De wedstrijd in Sporthal De Cuyl in Oegstgeest begint zaterdag om 16.30 uur. Toeschouwers zijn (met coronatoegangsbewijst) weer welkom. Kijk je liever vanuit huis mee? Dan kan dat via de livestream van Fiks op Youtube

Lukt het ODIK om in de buurt te blijven en misschien wel een of twee punten af te snoepen van Fiks? Dan zou dat een prachtige herstart van de competitie zijn. Gezien de kracht van de andere ploegen ligt het echter voor de hand dat ODIK zich zal moeten richten op de play-downs, die op zaterdag 9 en 16 april plaatsvinden. 

Dan moet het echt gebeuren, met als mooie bonus dat in ieder scenario ODIK volgend jaar sowieso minimaal in de Hoofdklasse speelt. En dat hadden in 2019 toch maar weinig mensen voorspelt bij de historische promotie….