26 apr 2019

Lintje voor ODIK’er Bertus van den Berkt

Bertus van den Berkt heeft vrijdag 26 april op het gemeentehuis een koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Asje van Dijk benoemde hem tot Lid in de orde van Oranje-Nassau en speldde het bijbehorende lintje op. 

Bertus vervulde in de afgelopen decennia tal van vrijwilligersfuncties binnen ODIK. Al tijdens zijn actieve carrière zette hij zich in als trainer en coach van diverse teams. Tientallen ODIK-leden – leerden van hem de kneepjes van de sport. Dat deed hij met een voor hem zo kenmerkende mix van enerzijds fanatisme en anderzijds rust en betrokkenheid.
Maar Bertus speelde ook op bestuursniveau jarenlang een belangrijke rol. Van 1995 tot 2003 gaf hij als voorzitter van de Technische Commissie richting aan het sportieve, korfbaltechnische beleid van ODIK. Daarmee legde hij mede de basis voor jarenlange successen die ODIK opstuwden naar de subtop van het Nederlandse korfbal.

De laatste tien jaar speelde Bertus een cruciale rol op het gebied van arbitrage. Tussen 2007 en 2017 floot hij als bondsscheidsrechter namens ODIK wedstrijden in heel Nederland. Opspelende knieproblemen mochten dan zijn scheidsrechtersactiviteiten hinderen, dat weerhield Bertus er niet van om de liefde voor de arbitrage over te dragen op anderen. Zo zette hij zich tussen 2010 en 2012 in voor de districtswerkgroep arbitrage van het Koninklijke Nederlands Korfbal Verbond. Ook maakt hij vanaf 2013 deel uit van de scheidsrechterscommissie binnen ODIK en begeleidt en coacht hij nog altijd jongeren binnen de vereniging die voor het eerst wedstrijden fluiten.

Bertus is ook buiten ODIK maatschappelijk actief. Zo doet hij al vijftig jaar vrijwilligerswerk bij de Hervormde Gemeente Barneveld (ouderling, evangelisatieouderling, voorzitter van de Jeugdweek Woudseweg en actief in het jeugdwerk). Verder is hij sinds 2010 vrijwilliger bij de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk Nederland. Ook in zijn dagelijks werk zette Bertus zich in voor de samenleving. Vorig jaar nam Bertus afscheid na een lange onderwijsloopbaan afscheid als directeur van de hervormde scholenstichting De Drieslag in Barneveld, een rol waarin hij bijdroeg aan de opleiding en ontwikkeling van honderden kinderen in de regio Barneveld.

ODIK is trots op Bertus van den Berkt. Van harte gefeliciteerd, dit lintje is dik en dik verdiend!