17 apr 2024

Algemene ledenvergadering vol verrassingen

In een jaar waarin alles anders dan anders gaat, kon de algemene ledenvergadering van ODIK natuurlijk niet achterblijven. Het werd er één vol verrassingen….

Normaliter vindt de jaarvergadering in april plaats. Een kersverse lockdown maakte het toen onmogelijk om bij elkaar te komen. En ook nu maakten Mark Rutte en co het op het laatste moment nog spannend. Door de nieuwe coronamaatregelen mochten er last-minute nog maar 30 mensen fysiek aanwezig zijn bij de vergadering.

Meekijken op afstand

Gelukkig bleken veel leden bereid om via een videoverbinding live vanuit huis mee te kijken, waardoor alles keurig volgens de regels verliep. Hamvraag was natuurlijk: wie hanteert de hamer? Zoals jullie weten zit ODIK al een tijdje zonder voorzitter. Mathijs Kroes bleek een meer dan adequate stand-in als spreekstalmeester, waarbij hij moeiteloos schakelde tussen vragen uit de zaal en chatberichten op zijn scherm.

Financieel perspectief

We zouden het bijna vergeten, maar 2019 was een meer dan behoorlijk jaar voor ODIK. We vierden ons zestigjarig bestaan, onze hoofdmacht debuteerde in de Hoofdklasse en ook financieel presteerde onze vereniging keurig. Penningmeester Joost van Dieen kon weer een klein plusje onder aan de streep melden.

Natuurlijk weten we allemaal: dit jaar wordt anders. Vooral het feit dat de kantine wekenlang dicht moest, zal een strop zijn. Het is nog lastig in te schatten hoe groot de financiele tegenvaller uiteindelijk uitpakt, vertelde Joost. Gelukkig hebben we gezonde buffers en kan de vereniging tegen een stootje, was zijn boodschap. Wel zijn alvast aanvragen voor alle beschikbare steunmaatregelen ingediend.

Een nieuwe voorzitter

Bertus en Mathijs op archiefbeeld, bij de Lintjesregen van 2019.

En dan die verrassingen. Gelegenheidsvoorzitter Matthijs Kroes had ze als een ware cliffhanger tot het laatst bewaard. In rap tempo toverde hij niet alleen een kandidaat-voorzitter, maar ook een nieuwe TC-voorzitter uit de hoed*. Dat zijn respectievelijk Bertus van den Berkt en Herman van den Berkt.

Bertus behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. Oud-speler en oud-trainer. Gepokt en gemazeld als schoolbestuurder. Kortom: de juiste man op de juiste plaats voor ODIK. In zijn korte introductiespeech sprak Bertus zijn waardering uit voor het zittende bestuur, om in één adem door aan te kondigen waar hij aan wil werken: een vereniging waarin de lasten beter verdeeld zijn over meer schouders.

Vrijwilligers vinden en binden

Dat was gelijk ook het thema waar even later over gediscussieerd werd in de zaal en online. Hoe kunnen we meer vrijwilligers betrekken bij ODIK? Maak duidelijker welke vacatures er zijn en zorg voor duidelijke taakomschrijvingen. Denk na over vrijwilligersbeleid of een vrijwilligerscommissie. Kijk of je groepjes vrienden of teamgenoten warm kan maken voor een taak, dat is leuker. Organiseer kennismakingsbijeenkomsten voor ouders van nieuwe jeugdleden, zodat ze een beter beeld krijgen van de vereniging. Het waren een paar ideeën die de revue passeerden.

Herman van den Berkt gaat 1 jaar aan de slag als TC-voorzitter. In dat jaar gaat hij zich o.a. richten op aanbrengen van meer structuur.

Werk aan de winkel dus, maar de betrokkenheid tijdens deze verrassende ledenvergadering bood in ieder geval voldoende hoop en perspectief voor de toekomst. Als we er samen de schouders onder zetten, blijft ODIK een gezonde en bloeiende vereniging!

Zowel Herman als Bertus worden officieel benoemd in de volgende ledenvergadering, die plaatsvindt in april 2021. In de afgelopen weken kwamen gesprekken over bestuursopvolging in een stroomversnelling. Het was echter te laat om – zoals onze statuten voorschrijven – de kandidaten te presenteren en ruimte te bieden voor tegenkandidaten. Daarom gaan Herman en Bertus met instemming van de aanwezige leden op de ledenvergadering nu ad interim aan de slag.