07 apr 2020

KNKV besluit over zaalcompetitie: deze ODIK-teams degraderen en promoveren

De zaal- en veldcompetitie waren voor dit seizoen al afgelast, maar het was nog even onduidelijk hoe het precies zat met de standen en de indeling voor volgend jaar. Daar is nu duidelijkheid over. We leggen uit wat er is besloten en zetten de impact voor ODIK op een rij.

Veldcompetitie

Omdat er nog zoveel wedstrijden te gaan zijn, is er geen eerlijke eindstand op te maken. Daarom wordt deze competitie als niet gespeeld beschouwd. Ieder team begint na de zomer in dezelfde klasse als nu. Voor de zekerheid: het kan wel zijn dat jij zelf in een ander team zit na de zomer, bijvoorbeeld omdat je dan te oud bent voor het team waar je nu in zit.

Zaalcompetitie

Hier is al een behoorlijk goed beeld van de krachtsverhoudingen, omdat de meeste wedstrijden gespeeld zijn. Daarom geldt in het wedstrijdkorfbal de huidige stand als eindstand. De ‘gewone’ promotie- en degradatieregeling geldt. Er is één kleine uitzondering: er wordt nagedacht over een extra klasse tussen de Korfbal League en de Hoofdklasse. Daar wordt later nog een besluit over genomen.

Wat betekent dit voor ODIK-teams die in de zaal wedstrijdkorfbal speelden?

ODIK 1: Is in principe gedegradeerd uit de Hoofdklasse, maar er is nog een kleine ontsnappingsmogelijkheid. Als er een klasse tussen de Korfbal League en de Hoofdklasse komt, spelen we mogelijk volgend jaar tóch Hoofdklasse.

ODIK 2: ODIK 2 had nog een kleine kans op handhaving, maar is helaas nu toch gegradeerd uit de Reserve Overgangsklasse.

ODIK 3: Voor het derde is deze regeling erg zuur. ODIK 3 was bij het staken van de competitie maar 1 punt verwijderd van een veilige plek, maar degradeert nu toch uit de Reserve Tweede Klasse.

ODIK 4: Stond op een tweede plaats in de Reserve Derde Klasse, met één punt achterstand en nog een wedstrijd tegen de koploper tegoed. De acht beste nummers twee promoveren in deze klasse ook. ODIK 4 zit daar op basis van het gemiddelde aantal punten per wedstrijd bij en zou in dat geval dus naar de Reserve Tweede Klasse gaan. Maar of het ook zo berekend wordt? We wachten het bericht van het KNKV nog even af. 

ODIK 5: Stond de zesde plaats in de Reserve Vierde Klasse en komt daar volgend jaar weer in uit.

ODIK A1: Stond al stijf aan kop in de Tweede Klasse (A-jeugd) en is nu dus terecht kampioen. Gefeliciteerd. Jullie promoveren!

ODIK B1: Stond op de zesde plaats in de Tweede Klasse (B-jeugd) en komt daar volgend jaar dus weer in uit.