10 jun 2024

Geen winst, toch de titel na absolute rollercoaster

Wedstrijden om de titel zijn een duel op zich. Dat bleek zaterdag eens te meer. In de absolute slotfase dompelde Amicitia iedereen met een rood-wit hart op sportpark Oosterbos in rouw. Tot bleek dat ook runner-up Juventa verloren had. En dus pakte ODIK/Jansen van de Grift Klimaattechniek tóch het kampioenschap in de eerste klasse. 

Verbijstering. Ongeloof. Teleurstelling. Je kon het van de gezichten van de Barneveldse  korfballers lezen na het laatste fluitsignaal. Met hangende schouders wordt het publiek bedankt, dat zich met trommels, vuurwerk en gezang vandaag van haar beste kant liet zien. 

Aan het einde van het veld zoekt Brandien een momentje voor zichzelf. Even leek ze matchwinner te worden, in haar laatste thuiswedstrijd in de hoofdmacht. Met nog ruim een minuut op de klok stuurt captain Cees haar de diepte in. Aanleggen. Mikken. Raak. 18-17. 

Daarmee lijkt ODIK/Jansen van de Grift Klimaattechniek de wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken. In de eerste helft zijn de Barnevelders de bovenliggende ploeg, al lukt het maar niet om écht afstand te nemen van de hardwerkende gasten uit Vriezeveen. Bij 12-10 is alles nog mogelijk.

Foto: Rene Oosterom

Na de rust zijn de rollen omgedraaid. Binnen no-time repareert Amicitia de achterstand. De gasten zoeken in de aanval consequent naar de damesdubbel in het voorveld. Iets waar de ploeg van Ruud van de Hoef maar lastig een antwoord op weet te vinden. 

En waar ODIK/Jansen van de Grift Klimaattechniek voor rust nog redelijk makkelijk de korf vond, wil het nu even niet meer lukken. Met nog vijf minuten op de klok schiet Milko van Golberdinge zijn ploeg weer langszij. 17-17. Zou het dan toch gaan gebeuren?

Even later zet Brandien Sportpark Oosterbos in vuur en vlam met haar goal. Terwijl de supporters al voorzichtig aan de titel denken, countert Amicitia razendsnel. Weer een damesdoelpunt. 

Nog minder dan een minuut te spelen. Balbezit voor ODIK/Jansen van de Grift Klimaattechniek. Er wordt gezocht naar Milko. Gaat hij het dan doen? Zijn schot draait er net uit. De tijd tikt weg. 

Nog één keer zet Amicitia aan. Ook nu worden de dames uitgespeeld. Van ver gaat de bal omhoog. En ook die valt binnen. Alles wat blauw-wit is springt uit de dug-out. Want ook Amicitia heeft een zege nodig om nog kans te maken op een plek bij de eerste vier. Een plek die volgend seizoen recht geeft op de Overgangsklasse.

Eerlijk is eerlijk: op basis van het spelbeeld van vandaag verdient de gastploeg die promotie. Nog één keer gaat de bal naar de andere kant. Maar een gehaaste, laatste aanval van ODIK/Jansen van de Grift Klimaattechniek draait op niets uit. De rebound valt verkeerd. En dan fluit scheidsrechter Van Munster af. 18-19. Afgelopen. 

Amicitia viert feest. De ODIK-spelers druipen af. Tot het nieuws van de andere velden komt. NRC’22 heeft gewonnen van Juventa. En dan zijn de rollen alsnog omgedraaid. De titel is voor ODIK/Jansen van de Grift Klimaattechniek, dat promoveert naar de Hoofdklasse. En Amicitia? Dat staat met de complimenten voor de strijdlust en het spel nog altijd onder de streep.