31 mei 2023

Zo ziet het einde van de zaalcompetitie er voor jouw team uit

We naderen inmiddels het einde van het zaalseizoen. Dat einde ziet er voor de teams uitkomend in het breedtekorfbal en in teams uitkomend in het wedstrijdkorfbal anders uit. Dat heeft alles te maken met de onderbreking van het seizoen door corona.

BREEDTEKORFBAL

Het wedstrijdprogramma voor de teams in het breedtekorfbal loopt ten einde op 2 april (uitzondering zijn de D3 en B2, die spelen 9 april ook nog). Het gehele zaalseizoen is het oorspronkelijk opgestelde programma gevolgd. Dat betekent wel dat er diverse wedstrijden (december-januari) zijn komen te vervallen of konden door te veel corona-besmettingen soms niet gespeeld worden. Daarom worden er geen eindranglijsten opgesteld. Alle teams eindigen namelijk op een ander aantal gespeelde wedstrijden, dus dat zou niet eerlijk zijn. Geen kampioenen dus in het breedtekorfbal. 

WEDSTRIJDKORFBAL

Dit betreft de teams: S1, S2, S3, S4, A1, B1 en C1. 

Bij het wedstrijdkorfbal is een promotie- en degradatieregeling van toepassing. De afgelopen 2 seizoenen kon een P/D-regeling niet wordt toegepast omdat het seizoen niet werden afgerond. Het KNKV is er veel aan gelegen om dit seizoen wel weer een P/D-regeling te kunnen toepassen.

Bij de hervatting van het zaalseizoen is iedere poule opgesplitst in 2 sub-poules (van 4 teams). In deze sub-poules wordt een volledige competitie gespeeld (6 wedstrijden; we zijn nu halverwege). Het reguliere wedstrijdprogramma loopt t/m zaterdag 2 april.

PLAY-OFFS

Maar daarna komt er een vervolg met play-off-wedstrijden waarbij over de 2 sub-poules (van de oorspronkelijke poules) wordt bepaald wie de sterkste is (en promoveert) en wie de zwakkere teams zijn (en degraderen). Deze play-offs worden beslist via 2 wedstrijden (1x thuis en 1x uit). 

Voor bijna alle teams geldt dat deze wedstrijden worden gespeeld op zaterdag 9 april en zaterdag 16 april. Of jouw team moet spelen hangt helemaal af van de plek op de ranglijst na 6 wedstrijden. Daardoor is er dus nog de nodige onzekerheid OF en WANNEER en WAAR er gespeeld wordt. Specifiekere info over hoe het in jouw poule geregeld is, vind je in de p/d regeling van de KNKV

Ook de introductie van een (reserve) Tussenklasse, tussen de KorfbalLeague en Hoofdklasse, zorgt ervoor dat er extra wedstrijden worden gespeeld om te bepalen welke teams strijden voor promotie naar de Korfbal League, plaatsing in de tussen klasse en handhaving in de hoofdklasse. Voor ODIK 1 komen er daardoor nog weer 2 extra wedstrijden bij op dinsdag 29 maart en zaterdag 2 april. Als ODIK 1 als winnaar uit die twee wedstrijden komt, dan spelen zij ook nog op 9 en 16 april. 

Nog best veel onduidelijkheid dus, met name voor de wedstrijdteams. Maar het beste is om er rekening mee te houden dat de teams op zaterdag 9 april en zaterdag 16 april nog zullen spelen. Daarbij doen we een beroep op iedereen: probeer er te zijn en waar mogelijk mee te gaan als invaller of reserve, zodat we deze wedstrijden op zijn sterkst voor de dag kunnen komen. Bedankt! 

START VELDCOMPETITIE

De eerste ronde op het veld wordt in principe al weer gespeeld op 23 april. Voor veel teams geldt dus dat er geen rust tussen veld- en zaalcompetitie zit. Houdt de website in de gaten voor trainingstijden. Zodra het programma bekend is, lees je deze in de KNKV app en publiceren wij het ook zo spoedig mogelijk op de site.