Hugo van Woudenberg legt in het AD uit waarom hij volgend jaar hoofdtrainer bij Sparta Nijkerk wordt

Hugo van Woudenberg: Sparta Nijkerk is soms te lief
door STAN BOS

NIJKERK - Met pijn in zijn hart sluit Hugo van Woudenberg (34) na dit seizoen zijn korfbalcarrière af. In een zwart gat valt hij niet, want de Barnevelder gaat komend seizoen aan de slag als hoofdtrainer bij eersteklasser Sparta Nijkerk, de club die hij ook als korfballer diende.

Hoe is Sparta bij jou gekomen?
,,Doordat ik vier jaar bij Sparta Nijkerk heb gespeeld, zijn de lijntjes altijd kort gebleven. Ik kom er nog graag. Zo is het balletje gaan rollen. We voerden fijne gesprekken en denken dat we elkaar kunnen aanvullen. Sparta Nijkerk is een warme vereniging.”

Is het de ideale club om als hoofdtrainer te beginnen?
,,Dat weet je nooit, maar voor mijn gevoel wel. Het is in de buurt, de club is ambitieus en lijkt op ODIK, waar ik nu speel. Als er geen plezier is, houd je het nergens vol. En bovendien staat er wat te gebeuren.”

Sparta Nijkerk wil in 2020 in de hoofdklasse spelen. Jij moet ze naar de overgangsklasse loodsen. Is één jaar daarvoor niet te kort?
,,Dat is ook zo. Ik ken de selectie redelijk goed, maar je moet geen wonderen verwachten. Die promotie moet in het tweede jaar gebeuren. Wel wil ik voor een omslag zorgen. Het is soms te lief. Daarvoor heb je spelers nodig en je moet geluk hebben met de poule en blessures. Ik ben iemand die graag wint. Dat wil ik op de ploeg overbrengen.”

Dus het provoceren van de scheidsrechter ga je na je spelersloopbaan ook als trainer voortzetten?
,,Daar moet ik wat voorzichtiger mee zijn, want als trainer krijg je sneller een gele kaart. Maar als het helpt, dan is het prima. Al zou ik ook graag zien dat de spelers – als dat nodig is – wat meer provoceren, zodat we een wedstrijd kunnen winnen.”