In de schaduw van het vlaggenschip

Waar de meeste aandacht logischerwijs uitgaat naar de 8 van Aad bestaat de selectie natuurlijk uit meer dan deze 8 spelers. Het tweede team, onder leiding van coach Marcel, kende een moeizame start van de zaalcompetitie maar lijkt na twee overwinningen op rij de weg omhoog te hebben gevonden. Met een 3e plek en nummer 2 Dvo op slechts 1 punt voorsprong hoopt men in ieder geval deze positie op de ranglijst vast te houden en misschien zelfs nog een plaatsje te stijgen.

Zoals gezegd, de start van het zaalseizoen was niet denderend. Het verrassende Oranje Zwart uit Zwolle stond in de eerste zaalwedstrijd voortdurend op voorsprong. Qua veldspel waren de Barnevelders de betere ploeg, maar Oranje Zwart toonde zich effectiever in de afronding. Op karakter bleef ODIK echter toch bij en in de slotminuut schoot Malou van afstand de gelijkmaker op de borden; puntje gewonnen.

Als tweede stond Wit Blauw uit Kampen op het programma. Van deze ploeg werd op het veld al verloren en het was bekend dat er enkele scherpe schutters rondlopen. Dat bleek ook deze wedstrijd weer want met alleen al 14 afstandstreffers van met name de Wit Blauwe mannen moest ODIK vol aan de bak om scorend bij te blijven. Gelukkig maakte men weinig fouten ten koste van vrije ballen, strafworpen en korte kansen waardoor de teller van Wit Blauw bij 17 stopte. In de aanval heerste ODIK en kon men door de sterke rebounders blijven herhalen. De doelpunten werden lekker verspreid, alle spelers inclusief invaller Mathijs kwamen tot scoren en ook ODIK kwam tot 17 treffers; wederom een gelijkspel.

Hierdoor werd de druk in de thuiswedstrijd tegen Dos Kampen flink opgevoerd. De sterk aangeschreven ploegen Dvo, Unitas en Amicitia stonden immers op het programma en om niet naar beneden te hoeven kijken was een overwinning noodzaak. Met name Benjamin had dat tegen Dos Kampen goed begrepen want hij schoot in de eerste helft uit alle hoeken en standen raak. De tweede helft werd hij strakker verdedigd en  hierdoor kwam er ruimte bij Erwin, die dit stokje zonder problemen overnam. Manon was een plaag voor haar tegenstandster in de paalzone, zowel steunend als scorend, en ook aanvoerster Lydia was met 5 goals goed bezig. Met 19-15 werd een uiteindelijk een redelijk gemakkelijke overwinning behaald!

De 4e wedstrijd was een uitwedstrijd in Ede tegen het ongeslagen Dvo. Verdedigend had men de zaakjes redelijk op orde, al kreeg Dvo in de eerste helft wel erg veel schotpogingen door een sterke rebound. Een kleine omzetting bij ODIK zorgde er echter voor dat ook hier wat aan gedaan kon worden en ODIK heerste in het veld. Helaas kon men dit overwicht niet in scores uitdrukken, terwijl Dvo in de 2e helft een afrondingspercentage van 25% behaalde. Dat Dvo alsnog slechts tot 14 goals kwam zegt veel over de verdedigende kwaliteiten van de tweedelingen, helaas zat er vandaag een deksel op de korf en wist ODIK zelf slechts tot 11 treffers te komen. Onder meer 2 strafworpen, 5 vrije ballen, 6 doorloopballen en een tiental korte kansen waren niet aan de Barnevelders besteed en de 11-14 nederlaag was dan ook een bittere pil voor 2.

Hierop volgde een wedstrijd waarin bonuspunten gewonnen konden worden. Unitas won dit seizoen elke wedstrijd met grote overmacht en heeft de 1e veldhelft slechts 1 nederlaag hoeven te slikken. Dit was echter wel in Barneveld tegen ODIK 2. Mede door de barre weersomstandigheden werd er weinig gescoord, maar trok ODIK met 10-5 wel aan het langste eind. Verwachting was dan ook dat het sterke Unitas wel de nodige revanchegevoelens zou hebben. ODIK stond echter als een huis en mede door de sterke rebound ontstond een Barnevelds overwicht in de eerste helft. Men ging de rust in met een 7-5 voorsprong en eigenlijk had deze voorsprong groter moeten zijn.

De tweede helft begon nog goed en kon ODIK de voorsprong lang vasthouden. Het waren met name De ODIK dames die ons scorend in de race hielden, maar toen Unitas eenmaal de mand had gevonden was er ook geen houden meer aan. Aanvallend lukte veel bij ODIK, maar liet de afronding te wensen over. Ook het inbrengen van Ard, Erwin en Malou (die overigens nog wel tot scoren kwam) kon de wedstrijd niet meer kenteren en uiteindelijk ging Unitas met het zweet in de bilnaad, maar wel met twee punten (11-13) op zak terug naar Harderwijk. Terechte teleurstelling bij ODIK 2, maar als je nu halverwege de competitie kijkt naar de overige uitslagen van Unitas kan je niet anders stellen dan dat ODIK een zeer goede wedstrijd heeft neergezet.

Met een pittige uitwedstrijd in Vriezenveen tegen Amicitia op het programma werd het echter wel tijd dat er punten gepakt zouden worden. De onderste twee plaatsen zouden anders wel erg dichtbij komen en voor die posities heeft ODIK 2 simpelweg te veel kwaliteit. Aanvallend zou het echter anders moeten, niet zo zeer qua veldspel maar vooral meer doelpunten. De donderdag bespreking  was een uitgebreide maar zeer goede en duidelijke bespreking. Zowel aanvallend als verdedigend zouden de accenten en de aanvalsopzet iets worden verlegd om niet zo zeer tot meer, maar vooral tot betere kansen te komen.

Amicitia bleek een sterke tegenstander te zijn, maar door een voortvarende start kon ODIK de gehele wedstrijd met een voorsprong geduldig haar eigen spel spelen. Het was merkbaar dat de spelers op sommige momenten nog even moesten wennen aan de nieuwe afspraken want het schotmoment werd regelmatig uitgesteld waardoor het totale aantal schotpogingen voor ODIK begrippen erg laag lag. Dit was echter een bewuste keuze en de momenten die we wel kregen waren dan ook vaak raak. De rust werd bereikt met een 7-9 voorsprong en de Rood-Witten waren optimistisch gestemd. Met name de damescombi’s Lydia-Joska en Malou-Carlin waren erg gevaarlijk en de Vriezenveense gastheren/vrouwen wisten hier geen raad mee.

De tweede helft ging ook voortvarend van start maar na tien minuten leek er zand te komen in de Barneveldse aanvalsmachine. Het tempo ging omlaag waardoor Amicitia de druk nog maar eens opvoerde (of was het juist andersom?. Het spel werd statisch en voorspelbaar en de doelpunten waren duur. Verdedigend zou ODIK het verschil moeten maken en dat deed men dan ook. Amicitia, met enkele makkelijk scorende spelers in het team, kwam niet verder dan 13 doelpunten en de 13-15 werd met grote blijheid en misschien ook wel een beetje opluchting gevierd.

Doordat iedereen van iedereen wint (Unitas uitgezonderd) in deze poule stond ODIK na deze overwinning op een gedeelde 3e plaats op de ranglijst. Met een thuiswedstrijd tegen Dindoa (3 punten behaald) op het programma zag men kansen om deze positie op de ranglijst vast te houden. Geconcludeerd werd dat de keuzes die voorafgaand aan de wedstrijd tegen Amicitia werden gemaakt hun effect hadden. Er werd voortgeborduurd op de ingeslagen weg en de openingsfase tegen Dindoa was van zeer hoog niveau. Met gevarieerd en aantrekkelijk aanvalsspel werd het publiek getrakteerd op 7 ODIK treffers in slechts 12 minuten.

Toen begon echter 1 ODIK vak te haperen en doordat Dindoa vandaag door een sterke rebound veel kon herhalen was de voorsprong bij rust nog maar 1 puntje; 10-9. Deze rustbespreking werd gebruikt om nieuwe afspraken te maken en met name het ene aanvalsvak weer op de rit te krijgen. De accenten werden verlegd en met name Jordi voelde zich de tweede helft in zijn element. Met 4 treffers van zijn handen was hij in de tweede helft naast reboundend ook scorend van doorslaggevend belang, waarbij de scherpe acties waarmee Marco hem soms vrij speelde niet onbenoemd mogen worden.

In het andere vak was Maarten lekker op dreef en draaiden de meiden hun tegenstanders helemaal dol. Alle 8 basisspelers waren echter gevaarlijk en door de spreiding in het aanvalsspel kwam Dindoa er verdedigend niet aan te pas. De teller stopte bij 20 doelpunten en alle basisklanten kwamen tot scoren. Doordat de wedstrijd ruim voor tijd al gespeeld was werden reserves Erwin, Carlin, Janneke en Ard nog als compleet vak ingezet om zo met name de junioren, die er regelmatig met trainingen en wedstrijden bij zijn, wat speelminuten te gunnen. Dindoa bleef in het kielzog van ODIK redelijk makkelijk meescoren en kwam uiteindelijk nog tot 16 doelpunten; 20-16.

Halverwege de competitie staat ODIK daardoor weer op de plaats waar ze graag willen staan. Top 3 is de doelstelling in deze zware poule waarin de verschillen klein zijn. Unitas lijkt een maatje te groot en zal zo goed als zeker kampioen worden, tegen de andere ploegen lijkt alles mogelijk te zijn. Nu eerst genieten van anderhalve week zonder korfbal voordat het vizier op de tweede competitiehelft gaat. Mocht u van plan zijn om in het nieuwe jaar een wedstrijd van ODIK 1 te gaan bekijken, kom dan eens iets eerder om ook de toppers van ODIK 2 te aanschouwen. Ze laten zien over veel kwaliteit te beschikken en weten het publiek vaak te vermaken met leuk aanvalsspel over meerdere schijven.

Namens heel ODIK 2 wensen wij iedereen die ODIK een warm hart toedraagt fijne feestdagen. Tot in 2014!

KNKV Reserve 2e klasse D
1 Unitas / Perspectief 3 7 7 0 0 14 141 80 (61)  
2 DVO 5 7 5 0 2 9 108 104 (4) *P
3 ODIK 2 7 3 2 2 8 105 100 (5)  
3 Wit-Blauw / Green Organics 2 7 3 2 2 8 127 123 (4)  
3 Oranje Zwart 3 7 3 2 2 8 93 95 (-2)  
6 Amicitia 2 7 2 0 5 4 110 112 (-2)  
7 Dindoa 3 7 1 1 5 2 105 126 (-21) *P
8 DOS Kampen / Veltman 3 7 0 1 6 1 91 140 (-49)  
 

U heeft onvoldoende rechten om een reactie te plaatsen