Geïmproviseerde A1 laat zich van beste kant zien op Euregio toernooi

9 mei, Hemelvaartsdag 2013 was het zo ver: het Euregio toernooi wat werd georganiseerd door ODIK. De complete internationale jeugdtop zou zich onder prachtige weersomstandigheden melden in Barneveld voor een toernooi op het hoogste niveau. Door een late afzegging van een Belgisch U19 team werd ODIK gevraagd om zelf ook een team te leveren en mee te strijden tussen de grootste talenten uit Nederland, België en Duitsland.
 
Het kostte wat moeite door de vele blessures in de A1 en het feit dat het 2e nog kampioen kan worden en dus ’s avonds gewoon een training had. Hierdoor moest coach Marcel het hebben van spelers uit het 1e, A1 en A2. Melissa (A2), Gilbert, Regina en Yasha (1e) sloten aan bij de A1 toppers Richard P, Richard van G, Jochem, Ard, Janneke, Mandy en Tirza. Joska, Stefan en Manon waren uiteraard aanwezig voor de teambinding en support.
 
Om 9.15 verzamelde het bonte gezelschap zich bij de party tent welke door ODIK beschikbaar was gesteld. De sfeer was ontspannen en goed, maar na een korte bespreking werd direct duidelijk gemaakt dat het toernooi serieus genomen moest worden. Volledige focus was nodig om mee te kunnen in het hoge niveau vandaag. Dat de knop goed omgezet werd bleek direct in de eerste wedstrijd.
 
Hierin was Antwerpen Kempen de tegenstander. Ard en Tirza begonnen ondanks lichte blessures in de basis en ODIK ging voortvarend van start. Binnen enkele minuten stond er een 3-1 voorsprong op de borden. Het vele ODIK publiek reageerde enthousiast op elke Barneveldse treffer en dit enthousiasme sprong over op de ploeg. Er werd geknokt voor elke bal en het vertoonde spel was zeer goed. Alsof de ploeg al jaren met elkaar samenspeelde werd elke Belgische tegentreffer direct beantwoord met een goal. Helaas verloren we wel Tirza die nog te veel last van haar knie bleek te hebben. Na 30 minuten korfbal op een hoog niveau stond er 9-6 op het scorebord. Een dikverdiende overwinning!
 
De tweede wedstrijd was tegen DTB, een tegenstander waar we ook kans op punten hoopten te maken. Het leek echter alsof de fantastische prestatie tegen de Belgen voor wat gemakzucht had gezorgd. Persoonlijke duels gingen verloren en de koppies gingen hangen. Fysiek waren de Duitsers net iets te sterk en verdedigend werden de korte kansen te gemakkelijk weggegeven. Tot 3-3 ging de wedstrijd gelijk op, maar daarna nam Duitsland het initiatief en liep uit naar een 9-6 overwinning. Hierbij mag het snoeiharde block van Yasha bij een vrije bal op haar tegenstandster niet onbenoemd blijven. Ook deze actie werd weer luid toegejuicht door de fanatieke ODIK supporters.
 
Tijd om de puntjes opnieuw op de i te zetten en de scherpte van de eerste wedstrijd terug te vinden. Dit moest gebeuren tegen het sterke District Noord. Ondanks de voorsprong die Noord direct pakte was duidelijk dat de focus terug was. Er werd weer goed verzorgd korfbal gespeeld en geknokt voor iedere bal. Ard liet zijn tegenstander alle hoeken van het veld zien en scoorde vier loepzuivere afstandstreffers. Helaas schoten de dames van Noord met scherp, elke keer als ODIK op 1 punt kwam wisten de dames van Noord, ondanks de hoge verdedigende druk, toe te slaan. Eindstand 10-8, maar een nederlaag met perspectief.
 
De vierde wedstrijd was tegen de op papier beste tegenstander van vandaag. District Oost trad met haar sterkste team aan tegen de ODIK talenten. ODIK was in de beginfase echter de bovenliggende ploeg; de verdedigende scherpte was optimaal en dit gaf de aanval alle gelegenheid om uit te lopen. Helaas viel het aanvallend allemaal minder op zijn plaats. Het eerste kwartier werden vele kansen om zeep geholpen waardoor er na een kwartier een 2-2 stand op de borden stond. Oost groeide in de wedstrijd en wist ODIK uit de 2-2 te houden. Het gebrek aan scorend vermogen zorgde voor onrust in de aanval en ook voor het afnemen van de verdedigende scherpte. Dat Oost het beste team in de poule is bleek uit de genadeloosheid waarmee ze elke vrije centimeter afstraften. Uiteindelijk werd er afgefloten bij een 9-2 eindstand.
 
Afgesproken werd om de laatste wedstrijd tegen de meest scorende ploeg uit de poule (Noord-West) nog één keer alles te geven. We waren gebrand om te laten zien dat de overwinning op de Belgen geen toeval was. Jochem gaf zijn visitekaartje af in de eerste aanval en na de snelle 1-1 was het Yasha time. Met 2 mooie afstandstreffers zorgde zij ervoor dat het initiatief bij ODIK lag. Ook Janneke deed een duit in het zakje en ineens stonden we op een 4-1 voorsprong tegen het sterk geachte Noord-West.
 
Wat in eerdere wedstrijden gebeurde liet ODIK ook nu weer toe. Na enkele aanvallen waarin de goals niet vielen werd het spel onrustig en verloor men ook verdedigend de grip. Noord-West sloeg toe en ging erop en erover; 6-4. De koppen werden nog eenmaal bij elkaar gestoken om met een laatste krachtsinspanning een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Waar andere teams met 8 om 8 op het toernooi waren en dus de spelers veel rust kon geven, speelde ODIK met 5 om 5. Dat de Barnevelders weer terug kwamen in de wedstrijd mag dan ook gerust een topprestatie worden genoemd.
 
Ard gaf het signaal voor een slotoffensief. Van afstand tekende hij voor de aansluitingstreffer. Yasha met haar 3e afstandsschot en Regina zorgden zelfs voor een voorsprong. Vlak voor tijd kwam Noord-West op gelijke hoogte via een afstandsschot en besloten werd dat een gelijkspel ook een goed resultaat was. Op het tandvlees werd de wedstrijd uitgespeeld en mede door de continu aanhoudende steun van het publiek werd een punt uit het vuur gesleept.
 
Door dit gelijkspel eindigt ODIK uiteindelijk als 7e van de 11 in dit sterke deelnemersveld. Het publiek is naast een heerlijke zomerzon getrakteerd op goed verzorgd korfbal en een fantastische wedstrijdmentaliteit. Vanuit deze plek hartelijke dank aan het publiek, jullie waren super!
 
ODIK kan terugkijken op een bijzonder geslaagd evenement. De club kan trots zijn op de organisatie die werkelijk fantastisch was. Daarnaast mag de club ook bijzonder trots zijn op de talenten die op het strijdtoneel zijn verschenen. Zij hebben laten zien bij vlagen goed mee te kunnen bij de nationale jeugdtop. ODIK leeft en heeft op een fantastische wijze haar visitekaartje afgegeven aan korfballend Nederland, België én Duitsland!
 
 

U heeft onvoldoende rechten om een reactie te plaatsen