Gehavende A1 stelt 3e plek veilig

Met een door blessures sterk gewijzigd team heeft de A1 na een 8-7 overwinning op Nova A1 definitief de derde plek veilig gesteld. In de rust keek ODIK nog tegen een 4-5 achterstand aan en aanvallend had men het lastig. Verdedigend werd dan ook de basis gelegd voor de knappe tweepunter.

Stefan loopt al langer rond met een knieblessure en besloten werd om hem rust te geven in de wedstrijd tegen Nova. In de voorbereiding op het slot van de zaalcompetitie liepen ook Tirza en Richard Punt nog blessures op. Janneke moest de donderdagtraining door schoolverplichtingen missen, maar startte toch in de basis. Wouter verving Richard en maakte hiermee zijn debuut in de A1. Richard van Ginkel en Mandy speelden voor Stefan en Tirza. Jochem had wat last van een griepje maar startte wel gewoon.

De openingsfase was nog goed voor ODIK. De eerste aanval bestond uit Joska, Mandy, Wouter en Jochem en had hiermee een groot gebrek aan lengte ten opzichte van de tegenstanders. Toch werd er direct een goede lange aanval neergezet met goede kansen en uiteindelijk een strafworp. Deze werd helaas gemist waardoor Nova enkele minuten later aan de andere kant de score kon openen met een omdraaibal. De aanval creëerde goede kansen, maar door een gebrek aan reboundkracht kon er amper worden herhaald. In de 10e minuut opende Jochem dan toch de score voor ODIK door geheel vrijstaand van 6 meter koeltjes raak te schieten.

Het andere vak bestond uit Ard, Richard van Ginkel, Janneke en Manon. In deze samenstelling werden al goede wedstrijden gespeeld tegen onder andere Telstar, Victum en Wageningen. De start vandaag was veelbelovend met een knappe afstandstreffer van Ard. Helaas scoorde Nova snel tegen waardoor er weinig tijd was om lekker in het aanvalsspel te komen. Met het fantasievak voor de korf ontbrak het aan reboundkracht, maar soms ook aan duidelijkheid. Met spelers uit drie verschillende teams ontbraken automatismen en liet de afronding van vooral veel korte kansen te wensen over. Nova maakte gebruik van de gelegenheid en liep uit naar 2-4.

Met het tweede aanvalsvak voor de korf tekende Janneke al snel voor de aansluitingstreffer. Veel tijd om ook de gelijkmaker te noteren kreeg ODIK echter niet, want enkele minuten later zette Nova de marge weer op 2. Besloten werd om het restant van de eerste helft naar een statische 2-2 toe te spelen met Joska en Mandy onder de korf. Met de snelheid van Jochem en Wouter voor de korf bleek dit een goede greep. Jochem scoorde vlak voor rust de belangrijke 4-5.

De rust werd aangegrepen om nog eens goed door alle afspraken heen te lopen. Aanvallend was duidelijk dat we minder kansen zouden creëren dan normaal, dus was het zaak om verdedigend de kleine fouten er uit te halen.

De tweede helft startte net als de eerste met enkele goede kansen en uiteindelijk een strafworp voor ODIK. Mandy bekroonde haar sterke wedstrijd, waarbij haar aantal onderscheppingen niet op twee handen te tellen waren, door deze stip om te zetten in de gelijkmaker. Direct daarna zorgde Ard weer voor een Barneveldse voorsprong door zijn vrije bal te benutten. Met dit aanvalsvak voor de korf zou het verschil gemaakt moeten worden en dat gebeurde dan ook. Het duurde echter een klein kwartier voordat Janneke weer een korte kans wist te benutten en het was dan ook vooral te danken aan de verdediging dat de A1 uit kon lopen naar twee punten.

Door een fout in het andere verdedigingsvak kon een Nova heer echter vrij aanleggen op korte afstand en direct stond het 7-6. Ook deze stand was van korte duur want in de volgende ODIK aanval fungeerde Jochem als bliksemafleider terwijl Wouter zijn tegenstander dolde. Hiermee beloonde hij zichzelf en zijn vak voor een sterke tweede helft en leek de wedstrijd gespeeld. Nova was aanvallend te onmachtig om te profiteren van het gebrek aan Barneveldse aanvalskracht. De 8-7 in de laatste seconden was voor de statistieken en hiermee houdt een sterk gewijzigde A1 de punten in eigen huis.

Later op de dag werd bekend dat Telstar heeft verloren van Wageningen. Hierdoor is de tweede plaats uit zicht, maar is de derde plek definitief veiliggesteld. Leuk detail hierbij is dat de A1 vanaf speelronde 1 deze positie heeft bekleed en de gehele competitie op deze positie is blijven staan. Een zeer knappe prestatie van een team dat vooraf als degradatiekandidaat werd bestempeld, maar door leuk en fris korfbal te combineren met een grote dosis onverzettelijkheid nooit in de problemen is geweest. Alle beslissingen zijn al gevallen in deze 1e klasse. Nova en Dindoa zijn gedegradeerd en Victum werd afgelopen weekend kampioen door een 12-10 overwinning op Mia. ODIK A1 feliciteert de Houtenaren vanaf deze plek met de titel.

ODIK A1 - Nova A1 8 - 7
Telstar A1 - Wageningen A1 14 - 15
Dindoa A2 - De Meeuwen A2 9 - 10
Victum A1 - Mia A1 12 - 10