ODIK A1 verrast opnieuw met overwinning op veldovergangsklasser Telstar A1

Ondanks een dramatische trainingsweek, waarin veel enkels sneuvelden en de donderdagtraining zelfs voortijdig werd afgebroken, heeft ODIK A1 in een ware thriller gewonnen van Telstar A1. Toen na 60 minuten korfbal de kruitdampen waren opgetrokken gaf het scorebord een stand van 15-13 in Barnevelds voordeel aan.

Het was flink puzzelen voor trainer Marcel deze week om een opstelling te maken. Manon ontbrak op de dinsdagtraining, maar na de enkelblessure van Tirza werd besloten om haar toch te laten starten. Richard Punt ontbreekt nog altijd met een knieblessure en van de acht basisspelers had meer dan de helft last van kleine pijntjes of ziekte.

De puzzel werd echter opgelost en ODIK A1 begon met Jochem, Stefan, Mandy en Joska in de eerste aanval. Ard, Richard van Ginkel, Manon en Janneke startten in de verdediging. Uit de eerste aanval kreeg ODIK direct een stip mee welke door Joska werd benut. Vervolgens had de aanval wat tijd nodig om echt warm te draaien. Gelukkig stond de verdediging als een huis en pakten we veel snelle onderscheppingen, waardoor Joska na 11 minuten spelen de 2-0 op het scorebord kon zetten.

Pas in de 17e minuut wist Telstar iets terug te doen via een afstandschot onder grote druk. De rest van de eerste helft zouden de scores elkaar sneller opvolgen. Tot aan 5-4 stond ODIK nog aan de goede kant van de score. Telstar werd sterker en leek met een 6-7 voorsprong de rust in te gaan. In de dieing seconds besliste Joska echter anders, met een vrije bal zette zij de stand op 7-7.

Tevredenheid bij ODIK over deze ruststand, maar ook het besef dat Telstar sterker werd en in de tweede helft zo snel mogelijk het verschil wilde maken. Doordat ODIK de scherpte van de eertste helft even kwijt was kon Telstar net iets te gemakkelijk uitlopen. De gasten maakten dankbaar gebruik van een aantal kleine foutjes en als snel stond het 7-10. In deze periode kwam het aan op keihard werken voor elke bal en aanvallend slim spelen en gebruik maken van de zwaktes bij de tegenstander. ODIK kon aanklampen en mede door twee mooie korte kansen van Richard en Stefan was de marge een kwartier voor tijd niet groter geworden: 10-13.

ODIK kwam steeds beter in de wedstrijd, en ook verdedigend herpakte de A1 de scherpte van het eerste kwartier. Telstar werd gedwongen tot lastige kansen en ODIK won veel duels in de korfzone. Aanvallend werd het spel steeds statischer zodat meer de 1-1 duels opgezocht werden. Hier bleek Telstar grote moeite mee te hebben en mede dankzij het sterke steunende en reboundende werk kwam ODIK helemaal terug in de wedstrijd.

Janneke tekende in de 47e minuut voor 11-13 en de spanning liep op. Enkele goede kansen, waaronder een strafworp, waren in deze fase niet aan ODIK besteed, maar de al eerder genoemde verdediging hield ons in de wedstrijd. In de 25e minuut viel dan toch de aansluitingstreffer en iedereen in de zaal begon te geloven in een Barneveldse stunt. Onder luide aanmoedigingen scoorde Joska van afstand de gelijkmaker, direct gevolgd door een fantastische afstandstreffer van Ard. Telstar kreeg nog enkele kansen, maar leek te bezwijken onder de druk.

Met Richard als superrebounder en Manon voor het betere steunwerk konden spitsen Ard en Janneke herhaald worden. Lange geduldige aanvallen dreven Telstar tot wanhoop maar de beslissende treffer viel nog niet. Het publiek zat op het puntje van haar stoel en zag hoe Telstar in de laatste minuut in een uiterste poging de bal te veroveren een strafworp tegen kreeg. Janneke mocht de wedstrijd vanaf de strafworpstip beslissen. Met ingehouden adem zag het fanatieke publiek hoe de bal uit de mand draaide en werd afgevangen door Telstar. Gedecideerd wees de strak leidende scheidsrechter echter opnieuw naar de strafworpstip voor te vroeg inlopen. Zo mocht Janneke onder nog grotere druk nogmaals aanleggen vanaf 2,5 meter. Ditmaal produceerde ze wel een treffer en zo kon het ODIK feestje beginnen. Luid gejuich, vele knuffels, brede glimlachen en na afloop een welverdiende borrel en bitterbal waren de ingredienten waarmee de A1 toppers de zwaarbevochten maar niet onverdiende overwinning vierden.

Een fantastisch einde van een rumoerige week. Na wederom een mooie stunt bezet ODIK A1 nu samen met topploegen Victum en Wageningen de eerste plaats in de 1e klasse E. Een luxe positie, zeker gezien de twee zware wedstrijden die voor de deur staan tegen de medekoplopers. Voor ODIK een mooie gelegenheid om te kijken waar zij echt staan en zich voor te bereiden op de wedstrijden tegen Nova, Dindoa en De Meeuwen.