ODIK A1 en ODIK 1 met wisselend succes "over het spoor"

Op 27 januari stond zowel voor de A1 als voor ODIK 1 de derby tegen Spirit uit Voorthuizen op het programma. Het werden, om verschillende redenen, gedenkwaardige wedstrijden.

De wedstrijd van de juniorenselectie zou op papier voor ODIK niet te moeilijk moeten zijn.
ODIK had in de 1e klasse C al 12 punten uit 9 wedstrijden vergaard en Spirit slechts 4.
Maar ja, dat is op papier.
In werkelijkheid was sprake van 2 volstrekt gelijkwaardige ploegen, hetgeen door de tussenstanden van 6-6, 8-8, 10-10, 12-12- en 15-15 werd bevestigd.
Maar tussenstanden hebben geen betekenis, het gaat nog steeds om de eindstand.
En juist daar ging het mis.
In de slotfase verspeelde ODIK een paar keer klungelig de bal bij de aanvalsopbouw en gaf Spirit de mogelijkheid om de wedstrijd naar zich toe te trekken. En dat deden ze koelbloedig; 30 seconden voor tijd scoorde Spirit 16-15 en haalde daarmee de volle buit binnen.

ODIK A1 staat hierdoor op een gedeelde 4e plek en Spirit klom naar de 6e plaats.
Foto's van de wedstrijd zijn hier te zien.

's-Avond stond de clash tussen de hoofdmachten van beide clubs op het programma.
ODIK domineert zeer overtuigend in de 1e klasse D en won tot nu toe al zijn wedstrijden, met het opzienbarende resultaat van 18 punten uit 9 wedstrijden.
Spirit heeft daarentegen al heel wat punten gemorst met het povere gevolg van 9 uit 9.
Toch was coach Hugo er op voorhand niet gerust op; de stadsderby maakt vaak onverwachte krachten los en de spanning op de wedstrijd maakt de uitkomst onvoorspelbaar, zeker voor de ploeg die "over het spoor" moet spelen.

Spirit, met oud-ODIK speler Rutger Sloothaak in de gelederen, ging fanatiek van start en stond al na 2 minuten met 2-0 voor.
Die prikkel had ODIK kennelijk precies nodig, want vanaf dat moment waren de rood-witten de baas en speelden ze het arme Spirit compleet van het veld af.

Met een gedrevenheid, focus en vechtlust die zijn weerga niet kende en een overdosis aan kwaliteit en schotvaardigheid werd het de beste eerste helft die ODIK ooit heeft gespeeld.
Binnen 10 minuten was de 2-0 achterstand omgebogen in een 2-6 voorsprong, na een kwartiertje stond het 5-10, na 25 minuten 7-19 en bij rust was de wedstrijd gespeeld; 7-22.

Daardoor werd de tweede helft een pure formaliteit.
Als ODIK op volle kracht zou zijn doorgestoten, had de magische grens van 40 doelpunten zeker bereikt kunnen worden, zo overweldigend was de flow waarin de Barnevelder zaten.

Maar coach Hugo koos bewust voor een andere benadering. Luuk (enkel) en Willianne (knie) zijn nog maar net hersteld van hun blessure en ook Ivo (rug) heeft een zware periode gehad.
Daarom werden deze bepalende topschutters naar de kant gehaald en speelde ODIK verder met hun vervangers Jordi, Ard en Manon.

De wedstrijd raakte toen wat in evenwicht en soms zelfs een beetje saai; ODIK hoefde niet meer zo nodig en Spirit kon gewoon niet beter.
Per saldo eindigde de tweede helft in 7-9, waardoor de eindstand 14-31 voor ODIK werd.

Bij ODIK waren geen zwakke plekken te ontdekken en het collectief was zo oppermachtig, dat het moeilijk is om een "player of the match" aan te wijzen.
Als je er dan toch een uit zou moeten lichten zou dat wat mij betreft Gilbert moeten zijn, de alleskunner die nooit verzaakt. Vooral door zijn superieure verdedigende optreden werd Spirit totaal gefrustreerd en gedemotiveerd en kon het ODIK-aanvalsvak van Cees, Luuk, Lydia en Anke lekker aan het werk worden gehouden.

Als ODIK er op 3 februari in slaagt om ook Mia aan de zegekar te binden, zou het mirakel compleet zijn; dan is zes weken vóór het eind van de competitie te titel binnen, met een promotie naar de Overgangsklasse als beloning!
De wedstrijdfoto's zijn hier te zien.