Nieuwe spelvorm bij F en E jeugd

Met ingang van het seizoen 2014 - 2015 gelden er een aantal nieuwe spelregels voor de F en de E jeugd. Spelers, trainers, coaches en scheidsrechters, let dus even op de hieronder opgenomen wijzigingen!

Veranderingen bij de F-jeugd.

1. Verdedigd schieten toegestaan.

Bij de F-jeugd is de verdedigd-regel afgeschaft en mogen jongens en meisjes elkaar gaan hinderen. Dat betekent dat er veel meer geschoten kan worden en voor de spelers is dat natuurlijk leuk!  Zonder de "verdedigd" regel komen meer kansen en meer doelpunten van beide kanten en dat is toch veel leuker?

Daarnaast is het effect van het afschaffen van "verdedigd" natuurlijk ook dat we de natuurlijke drang van kinderen om de bal veroveren niet meer afleren, maar juist belonen. Het loont namelijk om als verdediging op de bal te jagen en die zo snel mogelijk af te pakken, want als de aanval dicht bij de korf komt kan er immers geschoten worden. We gaan kinderen dus niet meer aanleren om achter één tegenstander aan te rennen met hun armen omhoog, zonder te weten hoe het spel verder verloopt. Nee, we leren de verdedigers om op het spel letten en om te kiezen tussen naar de bal toe gaan, of proberen te voorkomen dat een andere speler te vrij komt te staan. 

Maar als je de bal niet afpakt, kun je dan nog wel voorkomen dat de tegenstander scoort? Jawel, je kunt écht gaan verdedigen! Namelijk, je kunt het gooien en schieten met je armen echt moeilijk gaan maken. De bedoeling is dat je daadwerkelijk gaat proberen de bal te blokkeren als deze wordt geschoten. Maar waarom zou je dat aanleren denk je dan misschien? Nou in de verdedigd regels staat sinds enkele jaren de eis dat je moet proberen de bal te blokkeren voor sprake is van verdedigd. Dat leren we nu dus vanaf de F al aan.

2. 10-seconden regel

Je kent het wel; een beginnend F-je die verveeld met één arm omhoog voor een tegenstander staat. Met de andere arm ondersteunt hij zijn vermoeide hoge arm en hij kijkt ondertussen naar mamma op de tribune of een voorbij vliegend vogeltje. Zijn tegenstander heeft al een hele tijd de bal vast. Je hoort hem bijna zuchten. Ook dat is over met ingang van dit seizoen. Kinderen mogen namelijk maximaal 10 seconden de bal vasthouden, dus lang gaat het niet meer duren. De goede scheidsrechters tellen rustig af en moedigen de kinderen aan om te gooien; het spel wordt sneller! 

3. Jongens / meisjes

Er komt een vrijere verdeling van het aantal jongens en meisjes in het team. Dus geen meisjes meer die als jongen spelen en andersom. Als verdedigd toch wordt afgeschaft, en jongens en meisjes elkaar mogen hinderen, maakt de verhouding ook niet meer uit. De enige eis is dat er minimaal 1 (echt) meisje per team in het veld staat. Dit is om met de woorden van de technisch directeur van het KNKV te spreken "om te voorkomen dat verenigingen bewust sterke jongensteams maken", zoals dat nu wel eens gebeurt.  

4. Wisselspelers

Bij 4Korfbal vindt na de 10e en de 30e minuut een time-out van 1 minuut plaats. Deze onderbreking kan worden gebruikt voor het wisselen van spelers en het geven van korte instructies. Het aantal wissels is bij de F onbeperkt en een gewisselde speler mag later ook weer opnieuw ingebracht worden.

5. Superspeler

De wedstrijden gaan doelpuntrijker worden en misschien worden de verschillen dan ook groter. Om dat te voorkomen komt er een mogelijkheid om gebruik te maken van een 'superspeler'. Dat betekent, dat bij een verschil van 3 doelpunten, de ploeg die achter staat een 5e speler mag inzetten. Deze ploeg krijgt het dan iets makkelijker en de tegenstander krijgt meer uitdaging. Het is leuker voor de ploeg die achter staat, en de andere ploeg is zo goed dat ze mogen proberen of ze het ook tegen 5 tegenstanders kunnen.

Al met al gaat het in de F dus om een aantal wijzigingen die het spelplezier en de ontwikkeling van de kinderen ten goede komt, daar kunnen we uiteindelijk alleen maar blij mee zijn.

Veranderingen bij de E-Jeugd

1. Alleen nog 4-korfbal

Bij de E-tjes wordt vanaf komend seizoen ook alleen nog maar 4Korfbal gespeeld. Het voordeel van 4-Korbal is dat het spel zich in één vak afspeelt en iedereen dus de hele wedstrijd bezig is. 

De keuze betekent wel dat een aantal van onze E-tjes van 8-Korfbal (vorig seizoen) terug gaan naar 4-Korfbal.  

2. Jongens / meisjes

Bij de E geldt de gewonen verdedigd-regel. Daarbij hoort ook dat een meisje alleen een meisje verdedigt en een jongen alleen een jongen verdedigt.  Immers, als iedereen iedereen mag verdedigen zou het weer te makkelijk worden voor de verdediging. Dan zou je een zone-verdediging krijgen, zoals we dat uit het basketbal kennen, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om vlak bij de korf vrij te komen. Daarom is in de E samen met de verdedigd-regel ook weer een vaste verdeling van 2 jongens en 2 meisjes ingevoerd. Er mag wel een meisje als jongen spelen (met een hesje) of een jongen als meisje (met een hesje). Er moet minimaal 1 "echt" meisje worden opgesteld. 

3. Wisselspelers

Bij 4-Korfbal, dus ook bij de E, vindt na de 10e en de 30e minuut een time-out van 1 minuut plaats. Deze onderbreking kan worden gebruikt voor het wisselen van spelers en het geven van korte instructies. Het aantal wissels is bij de E onbeperkt en een gewisselde speler mag later ook weer opnieuw ingebracht worden.

Een logisch gevolg van de vaste verhouding 2 jongens / 2 meisjes is dat er bij de E jeugd  géén superspeler ingezet kan worden, want is dat dan een jongen of een meisje? De mogelijkheid voor het inzetten van een superspeler geldt dus alleen bij de F jeugd. 

Als vereniging moeten we rekening houden met een aantal organisatorische effecten van het 4-korfbal. Kleinere teams betekent méér teams en dus meer trainers, meer caoches, meer scheidsrechters en meer werk voor wedstrijdsecretariaat, vervoercoördinatoren enzovoort.

Al met al komt de bond dus met een flink aantal wijzigingen in een keer. Dat is best lastig, maar  met het 4-Korfball wordt het spel sneller, leuker en leerzamer!

Namens de Jeugd TC,

Rob Stolk

U heeft onvoldoende rechten om een reactie te plaatsen