‘Emotiemannetje dat je goed kon gebruiken’


BARNEVELD - Met een wedstrijd tussen een zelf samengesteld All Star Team en ODIK nam korfballer Hugo van Woudenberg (35) zaterdag na zeventien jaar afscheid. Portret van een provocateur.
Door Stan Bos

Bij Richard van Vloten ligt het incident nog vers in zijn geheugen. Hij was een paar jaar geleden coach van ODIK en Van Woudenberg toonde zich tijdens een training veel te fanatiek. ,,Hugo liep bijna een paar medespelers in tweeën,” vertelt de oefenmeester, die op verzoek van Van Woudenberg het All Star Team coachte. ,,Ik moest hem met een flinke stemverheffing tot de orde roepen. We stonden bijna met de koppen tegenover elkaar en heb toen letterlijk tegen hem gezegd dat hij niet goed bij zijn hoofd was. Maar het geeft wel de drive aan die in hem zit.”
Het is de rode draad uit de korfballoopbaan van Hugo van Woudenberg. Een goede korfballer, maar wel één die de provacatie niet schuwde. Tegenstanders, medespelers, scheidsrechters, coaches; ze moesten het nog al eens ontgelden. ,,Toen ik twee jaar geleden bij ODIK kwam, zeiden mensen tegen mij dat ik best last van Hugo zou krijgen, omdat hij een moeilijke jongen zou zijn,” zegt scheidend ODIK-coach Adriaan van Dijk. ,,Daar had ik geen last van. Hugo was mijn verlengstuk in het veld. We vulden elkaar aan, belden dagelijks over korfbal. Kijk, Hugo is wel een emotiemannetje, maar die kun je juist goed gebruiken.”
Zaterdag speelde Van Woudenberg zijn laatste wedstrijd. In zijn kielzog namen Floor van de Kuilen, Elmar Hesselink, teambegeleider Henk de Rooij en coach Van Dijk afscheid. Van Woudenberg speelde mee in het door samengestelde All Star Team. Het huidige ODIK was weliswaar met 9-6 te sterk, maar voor het eerst in zijn leven vond de vertrekkend routinier het niet erg te verliezen. Zijn vrouw, ex-topkorfbalster Linda van Woudenberg, twijfelt nog over één ding. ,,Hij houdt van de schijnwerpers. Ik ben benieuwd of hij die gaat missen. Ja, hij wordt coach bij Sparta Nijkerk, maar dan sta je toch meer aan de zijlijn.”
Van Vlotenverwacht dat de trainer Hugo van Woudenberg heel wat op zijn bord krijgt als beginnend coach. Hij denkt wel dat zijn voormalige protegé de juiste mentaliteit en instelling heeft voor het trainersvak. ,,Hugo wilde met me praten over zaken waar hij straks tegenaan kan lopen. Maar ik heb tegen hem gezegd dat hij er blanco in moet stappen. Hugo moet er alleen wel voor zorgen dat hij niet geforceerd vriendjes wordt met de spelers. Dat moet op een natuurlijke wijze gebeuren.” Van Dijk: ,,Hugo is iemand die veel over het spel nadenkt. En Sparta Nijkerk is voor hem een mooie opstap.”
Na de wedstrijd waren de superlatieven voor de prestaties van Van Woudenberg niet aan te slepen. Zelf nam hij de microfoon ook even ter hand. Met de borst vooruit sprak hij zijn dankwoordje uit. Hij komt terug in Barneveld, maar dan als hoofdcoach, zo beloofde hij. Het vak gaat hij leren bij Sparta Nijkerk. Vrouw Linda is blij dat hij in de korfbalwereld actief blijft. ,,Hugo kan niet stilzitten.” Daarna kreeg Van Woudenberg een emmer water over zich heen. De provocateur werd eindelijk zelf geprovoceerd.

U heeft onvoldoende rechten om een reactie te plaatsen