Hugo van Woudenberg speelt laatste duel met ODIK

Verlangen naar afscheid
STAN BOS

BARNEVELD Zeventien seizoenen scoorde, juichte en provoceerde korfballer Hugo van Woudenberg er op los. Morgen speelt de Barnevelder zijn laatste wedstrijd met ODIK. Een cruciaal duel in de strijd om rechtstreekse handhaving.
Een gevoel van melancholie – nu het afscheid nadert –  bekruipt Van Woudenberg niet. Morgen speelt de 35-jarige korfballer zijn laatste competitiewedstrijd met ODIK. Nog één keer actief op het hoogste platform en dan is het klaar. ,,Ik weet het al een halfjaar. Dan begin je ook wel een beetje naar je afscheid te verlangen. Maar als een afscheid voelt het niet. Op 14 juni biedt ODIK me een afscheidswedstrijd aan met bekenden en vrienden waar ik al die jaren mee heb gespeeld. Morgen is het één van de vele wedstrijden.”
 
Toch wachten Van Woudenberg en ODIK daarin nog een uiterste krachtsinspanning. Nota bene tegen kampioen Nieuwerkerk hebben de Barnevelders nog één punt nodig om zeker te zijn van rechtstreekse handhaving. ,,Er staat inderdaad veel op het spel. Dat maakt het een beetje dubbel, maar het is zoals het is. Het wordt een heel zware pot tegen een tegenstander waar we de laatste jaren nooit van wisten te winnen. Maar wij degraderen echt niet. Dat durf ik hier keihard te zeggen. We zitten niet te wachten op een driekamp.”
 
Dat ODIK het überhaupt op de laatste wedstrijd moet laten aankomen, is na een sterk zaalseizoen opmerkelijk. Daarin eindigde ODIK met slechts drie verliespunten op de tweede plaats achter kampioen SDO. ,,Normaal gesproken pakt een ploeg met zo veel punten de titel. Hoe het kan dat wij op het veld minder presteren, hebben ook wij nog niet boven tafel gekregen. Het is wel zo dat wij in de zaal op onze tenen moesten lopen. ODIK is meer een zaal- dan een veldploeg. Het is duidelijk dat de motivatie in de zaal een paar procent hoger lag dan op het veld. Nu komt het aan op karakter en werken. Daarin komen wij soms wat te kort. In de zeventien jaar selectiekorfbal, waarvan dertien in het eerste van ODIK en vier bij het vlaggenschip van Sparta Nijkerk, herinnert Van Woudenberg zich niet één bijzonder moment waar hij met een speciaal gevoel op terugkijkt. ,,Het hele proces bij ODIK van de derde klasse naar de overgangsklasse was voor mij één hoogtepunt. En het uitstapje naar Sparta Nijkerk heeft mijn leven als korfballer en mens verrijkt.”
 
Nieuw
Uitgerekend bij die club, Sparta Nijkerk dus, begint Van Woudenberg aan een nieuw korfbalhoofdstuk. De Barnevelder wordt hoofdcoach bij de eersteklasser. De club wist dit seizoen tot twee keer toe ternauwernood het vege lijf te redden in de eerste klasse. ,,Ik wil graag mijn steentje bijdragen, maar verwacht geen wonderen. Er moeten nog stappen worden gemaakt. Het gaat niet gebeuren dat we volgend seizoen al kampioen worden.

Ook zorgen voor Telstar
Net als ODIK is ook poulegenoot Telstar nog niet veilig. De korfballers uit Hoevelaken staan op de voorlaatste plaats. Er zijn drie scenario’s mogelijk: rechtstreekse handhaving, een barrageduel of rechtstreekse degradatie. Winst op Albatros biedt morgen geen enkele garantie, behalve dat de ploeg van Steven Brink dan rechtstreekse degradatie ontloopt. Bij elk ander resultaat is Telstar afhankelijk van Sporting Trigon en IJsselvogels.

BRON: AD Amersfoort

U heeft onvoldoende rechten om een reactie te plaatsen