Tekort aan scheidsrechters kost geld en punten

Scheidsrechters zijn onmisbaar om te kunnen korfballen. ODIK had tot nu toe altijd genoeg scheidsrechters die wedstrijden wilden fluiten. Vanaf volgend jaar is dat echter niet meer zo. Dat gaat veel geld én punten kosten.  We zullen samen een oplossing voor dit probleem moeten zien te vinden.
 Waarom zijn er scheidsrechters nodig?
ODIK heeft veel teams die op hoog niveau spelen. De wedstrijden van deze teams gefloten door een scheidsrechter van een andere vereniging. Voor elke wedstrijd waarvoor ODIK zo’n bondsscheidsrechter nodig heeft, moeten we ook een scheidsrechter ‘terug leveren’. Het gaat dus om wedstrijden bij andere verenigingen die ODIK moet fluiten voor de KNKV. Nu een aantal scheidsrechters die jarenlang zulke wedstrijden voor ODIK hebben gefloten stoppen, is er een tekort.
 
Hoe groot is het probleem?
Als er niets verandert kost dat ODIK straks 4.000 tot 5.000 euro aan boetes per jaar. Dat is veel geld. Om je een beeld te geven: de contributie zou met zo’n 20 procent omhoog moeten om dat te compenseren. Maar nog veel erger is dat een aantal teams punten in aftrek gaan krijgen. Die beginnen de competitie dus op achterstand en hebben minder kans om kampioen te worden.
 
Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?
De scheidsrechters-TC legt op dit moment de laatste hand aan een arbitrageplan. Het plan voorziet onder meer in training, opleiding en coaching van nieuwe scheidsrechters. Ook komt er binnen ODIK meer aandacht voor de rol van de scheidsrechter. Maar de gevolgen daarvan merken we pas op de lange termijn. Bovendien kan de scheidsrechters-TC dit probleem niet oplossen, dat moeten we écht samen doen.
 
Wat kan jij doen om ODIK te helpen?
In de eerste plaats door respect te hebben voor scheidsrechters die wedstrijden fluiten van het team waarin je speelt of dat je coacht. We hebben ze namelijk hard nodig! Stimuleer dat je team de scheidsrechter netjes behandelt en bedank hem of haar na afloop met zijn allen voor het fluiten.
In de tweede plaats hebben we natuurlijk hard scheidsrechters nodig. Als scheidsrechter fluit je ongeveer twintig wedstrijden per seizoen. Je fluit in de regio Midden-Nederland en kunt aangeven wanneer je wel en niet kunt fluiten. Per wedstrijd ontvang je een onkostenvergoeding. Je moet een korte cursus volgen en een examen afleggen. ODIK begeleidt je daarin en betaalt jouw opleiding en examen. Heb je vragen, twijfel je of scheidsrechter zijn iets voor jou is of wil jij scheidsrechter worden? Neem dan contact op met Patrick Schuiteman van de scheidsrechters-TC via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

U heeft onvoldoende rechten om een reactie te plaatsen